1. Sørg for at mønsteret på dekkene er dype nok
Etter myndighetenes krav, må mønsterdybden i dekkene være minst 3 mm, fra 1. november og til første mandag etter 2. påskedag. For din og medtrafikantene sin sikkerhet, anbefaler vi å bytte dekk ved 5 mm mønsterdybde.
2. Ingen frister med piggfrie vinterdekk
Fra og med første mandag etter 2. påskedag, til og med 31. oktober er bruk av piggdekk eller kjetting er ikke lov. I Nordland, Troms og Finnmark er tilsvarende periode fra og med 1. mai til og med 15. oktober.
Det finnes ingen frister når du bruker piggfrie vinterdekk. Vi anbefaler at du ikke kjører på vinterdekkene i sommerhalvåret. Vinterdekkene inneholder en annen gummiblanding som presterer dårligere i varmt vær. Gummien vil i tillegg bli myk og slites ned mye raskere. Vinterdekk er laget for lave temperaturer, og bør byttes ut med sommerdekk så fort temperaturen ligger stabilt på over 7 °C.
Første søndag etter 2. påskedag må piggdekkene av. I Nordland, Troms og Finnmark kan piggdekkene brukes til og med 30. april. Men også på denne siden av sesongen er det tillatt å bruke kjetting om føret krever det.
3. Har vinterdekkene gått ut på dato?
Sjekk gummiens tilstand, uavhengig av mønsterdybde og dekkslitasje, da gummiens egenskaper forringes over tid. Dekkene blir stivere, hardere og glattere. Det anbefales at vinterdekk skiftes etter fire til fem sesonger på bilen.
4. Viktig å huske ved våt veibane og regn
Mønster og gummi i vinterdekk er laget for å gi godt grep på snø- og is-føre. Ved overgangen mellom årstidene er det gjerne en tid hvor det er mye regn på høsten. Sommerdekk har langsgående riller som skal transportere bort vann for å unngå vannplaning. Som sjåfør er det derfor lurt å være oppmerksom på at vinterdekk ikke har de samme egenskapene som sommerdekk ved vann og vanndammer på veien.
5. Piggdekk
Kjører du mye på snø og isete veier? Da kan det være lurt å velge piggdekk for optimalt veigrep. Bor du der det sjelden er snø og is anbefales piggfrie dekk. Kjøring med piggdekk på asfalt sliter unødvendig på både pigger og vei, og fører til mer svevestøv.
6. Etter-trekke muttere!
Husk å sjekke at dekktrykket er riktig, og pass på å kontrollere og etter-trekke mutterne etter at du har kjørt 10 – 12 kilometer.
7. Dekktrykk
Sjekk dekktrykket! Når det blir kaldere synker dekktrykket med ca. 0,1 bar for hvert temperaturfall på 10 grader. Er dekktrykket for lavt, øker drivstofforbruket og dekkene slites mer.
Les mer om vinterdekk her: Vinterdekk
Viktigheten av å bytte til vinterdekk i tide kan du lese mer om her: https://www.naf.no/bilhold/dekk/vinterdekk
Trygg vinterkjøring:
Reduser hastigheten: Ta det med ro og tilpass farten etter veiforholdene.
Øk avstanden: Gi deg selv ekstra plass til å bremse trygt.
Unngå brå bevegelser: Reduser risikoen for skrens ved å kjøre jevnt og rolig.
Vask dekkene regelmessig: Om vinteren utsettes dekkene for både veisalt, slaps og asfaltstøv. Salt gjør at dekkene ikke lenger har godt feste.