Oljeskift

Oljeskift bør utføres regelmessig for å smøre og holde motoren vedlike. I tillegg skifter vi alltid oljefilteret samtidig som vi skifter olje. Dette sørger for at din motor smøres, kjøles og fungerer som den skal.

Oljeskift på din bil

Når er det på tide å skifte olje på bilen din?

Hvor ofte oljeskift bør utføres står beskrevet i instruksjonsboken til bilen din. Tid for oljeskift varierer dermed fra bil til bil. Vår anbefaling er at oljeskift bør utføres under den årlige servicen av bilen din. Les artikkel fra Broom her.

Oljesjekk

Uten riktig type og riktig mengde olje kan det gå fryktelig galt med motoren.

  • Finn bilens instruksjonsbok, og les om oljepeiling. Bilen må stå rett og være varm.
  • Åpne panseret.
  • Finn peilepinnen til motoroljen. Hvis du ikke vet hvor den er, se i instruksjonsboken.
  • Trekk ut peilepinnen og les av oljenivået slik det står beskrevet i instruksjonsboken. Tørk av med tørkepapir, og mål en gang til for å være sikker.
  • Oljenivået skal ligge mellom maksimum og minimumsnivå.

Hva gjør oljen?

Motorolje smører hundrevis av små og store komponenter som beveger seg med høy fart, i høy temperatur og under høyt trykk. Feilmarginene er små, like små som brøkdelen av et hårstrå for enkelte deler. I tillegg til å smøre, hjelper oljen, sammen med kjølevannet, å lede varme bort fra bevegelige deler.

Oljen danner også en tetning mellom sylinderveggene og stemplene, noe som vil redusere lekkasjer av forbrenningsgasser, og sikre effektiv forbrenning i sylinderne.

Motoroljen fungerer som et rengjøringsmiddel ved at den fanger opp og transporterer bort avleiringer og partikler som dannes under forbrenningen. Oljefilteret fanger opp disse forurensningene. Når oljen sirkulerer gjennom motoren, hjelper den med å holde de interne delene rene.

Oljen legger seg som en beskyttende film på metallkomponentene i motoren, og beskytter da mot overdreven korrosjon og slitasje på delene. Motoroljen bidrar også til å dempe vibrasjoner og støy i motoren.

Det sier seg selv at en motor uten, eller med for lite olje, ganske raskt kan gi et komplett og veldig kostbart havari.

Når bør jeg sjekke oljenivået?

Du kan sjekke oljen så ofte som du vil. Skal ettersynet reduseres til et minimum, bør du i alle fall peile olje før lange turer, slik som før ferier eller langturer. Dette gjelder spesielt om det er lenge siden bilen har vært på service.

Hvordan skifte olje?

Du kan etterfylle olje selv, men da gjelder det å ikke fylle på for mye. Dessuten må du bruke en olje som kan blandes med den du allerede har.

Det er også viktig å finne ut hvorfor motoren forbruker olje. Er det noe som ikke er tett, slik at oljen «svetter» ut? Er det lenge siden service? Utsettes bilen ofte for store og tunge belastninger, for eksempel ved å trekke tung henger eller campingvogn langt?

En gammel bil vil vanligvis bruke mer olje enn en nyere, og en gammel bil er vanligvis sjeldnere på service. Paradoksalt nok, er det når bilen er gammel at den vil trenge litt ekstra ettersyn og oljeskift.

keyboard_arrow_up