Tid for vinterdekk?

Aktuelt

KJØPE VINTERDEKK – HVA BØR JEG TENKE PÅ?

Det kan være på tide å kjøpe nye vinterdekk, men hva skal man tenke på? Hvilken type vinterdekk passer ditt behov best, og hvilke egenskaper er viktigst for deg? Her har vi summert litt tips og råd for å hjelpe deg på veien til å velge riktige dekk for ditt behov.

  • Når du skal velge vinterdekk skal du tenke på hvilket underlag du kjører på.
  • Piggdekk er best på snø og is.
  • Piggfrie vinterdekk fungerer derimot best i kaldt vær uten is.
  • Dersom du kjører på våte veier og snøslaps er piggfrie dekk/friksjonsdekk å foretrekke.
  • For de som bor nord i landet er piggdekk det vanligste og beste valget, mens piggfrie vinterdekk er mer vanlig sør i landet.
  • Flere steder i landet har man innført piggdekkgebyr om man kjører med piggdekk.

MØNSTERDYBDE

Krav til mønsterdybde på vinterdekk er minimum 3 mm, men allerede når det er 5 mm igjen, er veigrepet blitt dårligere. Før du investerer i nye dekk, er det lurt å lese av dekkdimensjonen på vinterhjulene dine. Den finner du på siden av dekket ditt, og kan for eksempel være 195/65R15.

Det er viktig at dekket får riktig load-indeks (LI=Load Index) slik at det tåler den aksellasten som bilen er godkjent for. Informasjon om dette kan du finne i vognkortet.

Du kan også komme innom til oss med registreringsnummeret til bilen din, så hjelper vi deg med å finne vinterdekk som passer.

ALDER PÅ DEKK

Alderen finner du ved å sjekke DOT-koden på dekkets sidevegg. Koden består av fire sifre, hvor de to første angir hvilken uke og de to siste årstallet dekket ble produsert.

Dekkets levetid kan variere ut fra kjørestil og antall km man kjører, men ett sett dekk bør holde omtrent 3 – 4 sesonger ved normalt kjørelengde (ca. 15.000 km/år).
Myk gummi er avgjørende for at dekket skal kunne gripe på vinterføre. På gamle dekk blir gummien etter hvert steinhard. Dermed blir det liten friksjon mot underlaget.

PIGGDEKK

Piggdekk kan benyttes fra 1. november, og frem til 1. mandag etter påske. For Nordland, Troms og Finnmark kan piggdekk benyttes fra 15. oktober, til 30. april. Hovedregelen er imidlertid å være skodd etter forholdene.

PIGGFRIE VINTERDEKK

Når skal man bytte til piggfrie dekk? Det er faktisk ingen frister og spesifikke datoer knyttet til bruken av disse. Statens vegvesen har imidlertid satt et krav om at dekkene på vanlige personbiler må ha en mønsterdybde på minimum tre millimeter i vinterhalvåret – uansett føre – og da er det ikke tilstrekkelig med sommerdekk. En god regel kan være at når gradestokken ligger stabilt under 7 plussgrader, så kan det være lurt å bytte til piggfrie vinterdekk.

VASK DEKKENE FØR DU SETTER DEM BORT

Før du setter bort sommerdekkene for vinteren, bør de få en skikkelig omgang med børste og såpevann. Veistøv og asfaltrester bakes inn i dekksidene og påvirker gummikvaliteten negativt. Jevnlig rengjøring og behandling øker dekkets levetid, mens vask av felgene er viktig for å bevare lakken og glansen. Dekk skal vaskes med alkalisk såpe, ikke avfettingsmidler.

IKKE GLEM Å ETTERSTRAMME HJULMUTTERE

Etter du har byttet dekk, være seg til sommeren eller vinteren, må du huske å kontrollere at de sitter som de skal. Hjulbolter og muttere kan løsne og falle ut etter montering, som igjen fører til at hjulet til slutt faller av. Dette skjer med omtrent 500 bilister i Norge hvert år.

Gjør det til en rutine at du sjekker hjul og dekk nøye etter de 10-15 kilometerne. Sjekk først og fremst at hjulbolter sitter som de skal, men også at dekkene ikke har skader, samt at lufttrykket er på riktig nivå.

Piggfritt vinterdekk
Piggdekk - vinterdekk

Noen av våre merker:

keyboard_arrow_up