Vi er autorisert for elbil!

Aktuelt

Alle våre verksted er autorisert for elbil. Du kan trygt utføre service og reparasjoner hos oss, du beholder nybilgarantien!

5 tips til vedlikehold av elbil

Elbiler har, som fossilbiler, behov for jevnlig vedlikehold. Her er en sjekkliste som kan gi deg økt rekkevidde og færre unødvendige utgifter.

1) Hjemmelader

Ved å hurtiglade ofte, vil batteriet kunne svekkes raskere enn om du kun lader hjemme. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), anbefaler alle elbileiere å investere i en hjemmelader, da dette er den tryggeste formen for lading. Ved lading av elbil i vanlig stikkontakt risikerer man varmgang og smelteskader, som igjen gir stor risiko for brann.

2) Jevnlig sjekk av ladekabel, plugg og kontakter

Sjekk ladekabel og tilbehør for synlige skader, sprekker og tegn til varmgang. Utstyret må ikke benyttes ved sot og brune merker på plasten. Både plugg og kontakt må sjekkes for feil, dersom pluggen blir unormalt varm under bruk. Det er lettere å avdekke eventuelle skader ved å rengjøre ladekabelen jevnlig. Ikke minst forlenger det ladekabelens levetid og holder bilen ren. For å unngå ekstra påkjenninger, husk alltid å lukke lokket til bilens ladekontakt.

3) Følg med på slitasje og rust på bremseskivene

Bremsene brukes langt mindre enn hos bensin- og dieselbiler, ettersom elbiler har regenerering, hvor bilen bremser samtidig som det gir strøm til batteriet. Økt fare for rust på bremseskivene er konsekvensen. For å unngå dette kan du bremse hardt, i kontrollerte former, noen ganger i løpet av måneden, hele året. Da kan du få vekk rusten før den setter seg på metallet på bremseskivene. Å spyle bremseskivene litt ekstra når du vasker bilen kan også bidra til å bevare bremseskivene.

4) Sjekk lufttrykket i dekkene regelmessig

Vedlikehold av dekk på elbiler er viktig for å øke levetiden. Sjekk lufttrykket i dekkene regelmessig, og juster om nødvendig. Det anbefales å bruke det trykket produsenten anbefaler for maks­last, og øke dette med ti prosent om vinteren. I kaldt vær synker nemlig trykket i dekkene og rulle­motstanden øker. Dette gir ikke bare økt rullemotstand, men også økt slitasje og høyere forbruk. Riktig hjulstilling bør sjekkes hver 6. måned, for å redusere dekkslitasje.

5) Ta jevnlig service

Skal du tilfredsstille garantibestemmelsene for elbilen din, er det viktig å gjennomføre service ihht. krav fra produsenten. Selv om elbilen ikke trenger like omfattende service som en bensin- eller dieselbil, har den understell som må sjekkes jevnlig for slitasje og rust. På en service gjennomføres det også sjekk av kabler, ladekabler og batteri, i tillegg til at det kjøres en omfattende test på det elektriske anlegget. Vi er autorisert for elbil, og kan utføre alle servicer, til og med førstegangsservicen. Du beholder nybilgarantien!

Hva er viktig å tenke på når man skal kjøpe elbil?

  • Sjekk realistisk rekkevidde.
  • Kan du lade hjemme eller på jobb? (ladeløsning).
  • Servicepriser?
  • Batterigaranti?
  • Sjekk vinterpakke.
  • Se på mulighet for fjernstyring (app).
  • Få oversikten over totalkostnad.

Hva er fordelen med elbil?

  • En elbil har færre deler som trenger service, og derfor lavere servicekostnader.
  • Ingen klimautslipp under kjøring.
  • Bedre sikkerhet, på grunn av ny teknologi og lavt tyngdepunkt som følge av det tunge batteriet i gulvet.

Hva sparer man når man kjører elbil?

Du kan fort spare 1500; i måneden på å velge elbil.

Må elbiler ha bombrikke?

Elbiler passerer gratis eller med rabatt i bomringer i hele Norge. Men skal du få rabattavtaler og fordeler må du skaffe AutoPASS-brikke. Dersom du passerer bomringer uten brikke, vil du få faktura med standardpris. Uten brikke gjelder heller ikke timesregelen for passeringer av flere bomsnitt i byene.

Hvor ofte skal man lade bilen?

  • Det anbefales å lade bilen med ladekladd (regulator som sitter mellom laderen bilen og det elektriske anlegget, og forteller bilens lader hvor mange ampere, A, laderen kan trekke).
  • Om bilen ikke brukes over lengre perioder, må batteriet lades minst hver fjerde måned.
  • Generelt anbefales det at du ikke lader batteriet helt ut, spesielt om omgivelsestemperaturene er høyre.

Kan man slepe en elbil som er tom for strøm?

De fleste elbiler bør ikke slepes eller taues. Tauing eller sleping kan gi skader på elbilens drivverk og batteri. Dersom bilen skal flyttes, bør den fraktes med bergingsbil.

Vi har sertifiserte EV og – hybrid Euro Norm 50110-1, level 3 teknikere, som er kurset i å åpne, og utføre reparasjoner på batteripakken!

Bilde av to Carfix-ansatte som holder på å reparere et elbilbatteri
keyboard_arrow_up